Samen bouwen aan verduurzaming van het onderwijs bij Regio College

Regio College Zaanse Onderwijsdagen
Klant
Regio College
Type
Overheid
Toegepaste Dienst
Participatie
Verduurzamen
Jaar
Team
Innovatiestrateeg Annelou Hoogerwerf
Mirjam Meijer Innovatiestrateeg
shaun profielfoto
Annelou Hoogerwerf Mirjam Meijer Shaun Akse

Het Regio college wil verduurzamen. Bij Regio College waren er al losse initiatieven te vinden met betrekking tot duurzaamheid, maar er moest nog een stap worden gemaakt naar een gecoördineerde en beleidsmatige aanpak. Het verduurzamen van een organisatie zit natuurlijk niet alleen in CO2 besparende maatregen, maar ook in gedragsverandering en het meenemen van de organisatie. Onze participatieve nulmeting duurzaamheid zorgt daarvoor! We haalden input op over wat medewerkers en studenten belangrijk vinden, en deden een cijfermatige duurzame nulmeting. Dit zorgde samen voor een analyse met een glashelder, onderbouwd en gedragen advies voor het versnellen van duurzaamheid bij het Regio College.

De uitdaging

We willen wel verduurzamen, maar wat maakt nou echt impact? Waar moeten we beginnen? En hoe nemen we iedereen mee? Allemaal vragen waar het Regio College mee zat.

We beginnen bij het begin: Waarom is het nou noodzakelijk voor een MBO school om te willen verduurzamen? Een MBO school heeft een voorbeeldrol voor haar studenten die nog een leven lang impact gaan maken en nu worden opgeleid voor de banen van de toekomst. Daarnaast is er ook een maatschappelijke kentering gaande die duurzaamheid verlangt van organisaties. Ook komt er vanuit de overheid nieuwe wetgeving aan waar aan voldaan moet worden. En tot slot zitten er ook negatieve financiële gevolgen aan als je nu niet start met verduurzamen. Deze heldere opsomming specifiek voor het MBO maakt het duidelijk waarom verduurzamen nodig is. Kortom, genoeg redenen om aan de slag te gaan, maar waar begin je dan? We zijn begonnen bij de medewerkers en studenten van het Regio College, en bij de data.

Regio College

De oplossing

Onze participatieve aanpak voor het versnellen van duurzaamheid leidt tot een oplossing die past bij de organisatie en de fase waar zij op dat moment zijn. Ook zorgen we op een leuke manier voor bewustwording over duurzaamheid.

Tijdens de Week van de Duurzaamheid die we organiseerden, ontstond er veel reuring over duurzaamheid in de school. Een week lang zijn er vegetarische proeverijen gehouden, vond je overal ‘Wist je dat…’ posters over duurzaamheid door de school, en zag je prikkelende stellingen verspreid door de school. Studenten bleken veel meer betrokken bij het onderwerp dan eerder gedacht. Ook bleken er uit ons onderzoek al veel bevlogen docenten en medewerkers die zich inzetten voor duurzaamheid, maar zich daar wel alleen in voelen. De nominatie van het lesprogramma ‘StartUp Future proof’ voor de publieksprijs van de SustainaBul (dé coöperatieve benchmark voor duurzame MBO’s) werd als mooi voorbeeld in het zonnetje gezet. 

Previous slide
Next slide
Noortje Bekebrede

"In een prettige samenwerking met Make Day hebben we een duidelijk en visueel aantrekkelijke analyse opgeleverd gekregen, met een concreet vervolgadvies waar het Regio College graag verder mee aan de slag wil."

Innovatiestrateeg Annelou Hoogerwerf

"Dit project was ontzettend inspirerend en leuk om te doen. Zoveel mensen willen aan de slag met duurzaamheid in het onderwijs, maar missen net de verbinding of wat kennis. Als je daar bij kan helpen is dat erg dankbaar werk ."

Het resultaat

Duurzaamheid leeft binnen het Regio College. Het staat op de agenda en steeds meer gelijkgestemde mensen kunnen elkaar vinden. Het is duidelijk wat er moet gebeuren!

Voor het Regio College zijn er tijdens onze analyse 60 mogelijke oplossingsrichtingen verzameld en geprioriteerd. Maar om effectief aan de slag te gaan met deze duurzame maatregelen, is het eerst nodig om de juiste randvoorwaarden te creëren vanuit de behoeftes van de organisatie.

Specifiek voor het Regio College zagen we deze randvoorwaarden: Agendeer duurzaamheid bij de fusie, formuleer een duidelijke visie voor duurzaamheid en installeer een duurzaamheidscoördinator. Hier heeft de organisatie grote behoefte aan en dit zal duurzaamheid enorm versnellen binnen het Regio College. Wij hebben onze analyse en advies gepresenteerd bij het directieteam en alle managementteams om het draagvlak nog meer te vergroten. Nu gaat het Regio College hier enthousiast mee verder.

Innovatiestrateeg Annelou Hoogerwerf
Mirjam Meijer Innovatiestrateeg
shaun profielfoto

Stoom samen met Shaun, Mirjam en Annelou je bedrijf/organisatie klaar voor de toekomst 

Ga aan de slag