Duurzaamheid uitvragen in de vroege fase van projecten van Rijkswaterstaat

Duurzame infrastructuur
Klant
Rijkswaterstaat
Type
Overheid
Toegepaste Dienst
Samenwerken
Verduurzamen
Jaar
Team
shaun profielfoto
Tomas profielfoto
Shaun Akse Tomas te Velde

Rijkswaterstaat werkt aan een duurzame leefomgeving. De strategie 'Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur' staat hierin centraal. De vroege fase van projecten is hierbij van essentieel belang, omdat daar de scope van het project bepaald wordt. Het is belangrijk dat duurzaamheidseisen hierin op de juiste manier worden genomen, zodat deze in de uitvoering gerealiseerd kunnen worden. In dit traject werden verschillende ingenieursbureaus geïnterviewd om te onderzoeken waar de kansen liggen om duurzaamheid (beter) uit te vragen. Hieruit kwamen een aantal interessante kansen naar boven: zoals geef jongeren ook een plek aan de tafel en werk beter samen met kennisinstellingen.

De uitdaging

Rijkswaterstaat wilde onderzoeken of en hoe ingenieursbureaus het best ingezet kunnen worden voor duurzaamheidsadvies in de vroege fase van projecten

Het uitvragen van dit advies is complex, omdat duurzaamheidskennis vaak erg specifiek is. Je bent ofwel expert in LCA’s of in stikstof of in circulariteit. Maar juist in de vroege fase gaat het om met een integrale blik naar al deze doelstellingen kijken en daar keuzes in maken voor projecten. Wat vraag je dan uit? 

Rijkswaterstaat

De oplossing

In dit project interviewde Make Day verschillende ingenieursbureaus die deelnamen aan de marktconsultatie voor de nieuwe SROK (raamovereenkomst).

Uit de interviews kwamen interessante inzichten naar voren. Zo waren alle geïnterviewde ingenieursbureaus al druk bezig om hun organisatie om te vormen om toekomstbestendige en duurzame adviezen te geven. Daar werden wij wel blij van! Aan de andere kant waren de bureaus pessimistisch over doelen van Rijkswaterstaat voor 2030. Veel projecten zijn namelijk al lang gestart en dit geeft weinig ruimte om hier nog echt een andere aanpak in te kiezen.

Rijkswaterstaat brug

Het resultaat

De resultaten van de interviews werden samengevoegd in een bondig rapport en presentatie slides voor Rijkswaterstaat. Op basis hiervan kon Rijkswaterstaat in de uitvraag van de raamovereenkomst duurzaamheid op de juiste manier meenemen.

Uit het onderzoek kwam een aantal interessante conclusies naar voren. Zo geven de bureaus aan dat duurzaamheid nog lang niet in alle tenders van Rijkswaterstaat terugkomt. Hier is nog een grote verbeterslag mogelijk. Wel is er voldoende duurzaamheidsexpertise in de markt beschikbaar. De markt is echter dynamisch en de vraag naar deze expertise groeit, waardoor men RWS aanraadt niet teveel van één partij afhankelijk te zijn. De bureaus staan open voor kennisdeling, maar veel partijen zouden dit graag in de opdracht willen doen: leren door te doen. ​Daarom is het belangrijk dat er in aanbestedingen ruimte is voor evaluatiemomenten en dat de leerervaring ook wordt vastgelegd. Tot slot, zijn veel young professionals enthousiast over duurzaamheid. Zij nemen veel kennis mee van onderwijsinstellingen naar de verschillende organisaties. Geef daarom juist jongeren een plek aan de tafel waar de beslissingen worden gemaakt over een project.

shaun profielfoto
Tomas profielfoto

Stoom samen met Shaun en Tomas je bedrijf/organisatie klaar voor de toekomst 

Ga aan de slag