Delen van informatie in de GWW keten door het vernieuwde Gebiedsportaal was nog nooit zo makkelijk
Aan één project in de leefomgeving werken veel verschillende partijen. Iedereen heeft andere informatie nodig, maar hoe deel je nu effectief data waar alle partijen wat aan hebben? Het korte antwoord: Het Gebiedsportaal. Het langere antwoord: Zorgen voor begrip tussen de partijen en een oplossing die aansluit op hun behoeftes. Hoe ga je dit gesprek aan: Speel de InfoGame, een serioys game die gaat over Informatie delen in de keten. Een leuk manier om te ervaren hoe het ook anders kan en duidelijke afspraken te maken.
de uitdaging
Aan één project in de leefomgeving werken veel verschillende partijen, zoals de gemeente, aannemers en ingenieurs. Hoe deel je effectief data waar alle partijen wat aan hebben?
In ons onderzoek naar de informatieketen kwam naar voren dat er veel informatie ‘silo’s zijn. Losstaande informatiebronnen die niet makkelijk toegankelijk zijn voor andere partijen. Ook werken aannemers met andere programma’s dan de ingenieurs eerder in het proces en willen de beheerders van de gemeente de data op hun eigen manier ontvangen en opslaan. In het kort leidt dit tot veel handelingen om data te vinden, structureren en op te slaan, kost het veel tijd om alles op orde te maken en is er bij alle partijen frustratie. Als Make Day willen wij hier iets aan doen. Samen met Gebiedsmanagers en HB Advies hebben wij een MKB!dee subsidie geschreven om concreet aan de slag te gaan met dit probleem op basis van een tweedelige aanpak: 1) Ontwikkelen van een tool voor dit probleem en 2) Bewustwording en begrip creëren bij deze organisaties over het probleem, en vooral ook voor de oplossing.
de oplossing
Hoe maak je mensen enthousiast om anders om te gaan met data delen in de keten? Wij ontwikkelden een Serious Game die op een leuke manier het gesprek start.
Samen met Gebiedsmanagers is het Gebiedsportaal verder door ontwikkeld, waarin Make Day de eindgebruiker centraal stelt. Maar Make Day zorgt niet alleen voor een technische oplossing, maar ook voor de draagvlak en implementatie voor de ontwikkelde oplossing. Daarom hebben we een Serious Game ontwikkeld, de Infogame, over informatie delen in de keten.
Kan jij samen met het team snel alle projecten compleet maken? Hoe kan je het de volgende keer sneller doen? Wat heb je van elkaar nodig hiervoor? Door een fictief spel als inleiding kan je daarna makkelijker in gesprek met partners in de keten over verbeteringen in het datadelen in de keten, omdat je samen een gedeelde ervaring hebt.
het resultaat
Samenwerken in de keten, dit kan nu door een gedragen oplossing: het Gebiedsportaal!
Tijdens het project zijn er vier externe doelgroepen gespecificeerd voor de oplossing: initiatiefnemer/ontwikkelaar, ingenieursbureau/projectorganisatie/gemeente, aannemer, beheerder. We hebben gezorgd voor kennisuitwisseling tussen deze doelgroepen en verbeteringen aan het Gebiedsportaal, zodat deze beter aansluit aan de wensen van elke doelgroep.
Daarna is voor elke doelgroep een invalshoek gekozen om draagvlak te creëren. Visueel materiaal, zoals illustraties en presentaties helpt om de doelgroepen mee te nemen in de huidige problematiek, nieuwe oplossingen en verbeteringen. Er is veel aandacht besteed aan demonstraties van de oplossing en kennisuitwisseling. Nu is het Gebiedsportaal voorbereid om ingezet te worden bij gemeente Schagen. Wie volgt?