Wicked problems, hoe gaan wij daar mee om?

DePot

Hoewel Wicked Problems misschien onoplosbaar lijken, kunnen ze zeker worden aangepakt met een combinatie van innovatieve benaderingen zoals Design Thinking en Systeemdenken. 
Deze twee methoden bieden een sterke basis om complexe problemen te begrijpen, te benaderen en uiteindelijk oplossingen te vinden die  blijvende impact hebben.


Waarom Design Thinking  

Design Thinking is een gestructureerde aanpak die zich richt op empathie, creativiteit en samenwerking om problemen op te lossen. Je doorloopt de verschillende fasen, discover, define, develop en deliver zoals te zien op de visualistie.

Double Diamond

Deze methode is waardevol bij het aanpakken van Wicked Problems omdat het helpt om diep inzicht te krijgen in de behoeften, verwachtingen en ervaringen van stakeholders. Een omdat er iteratief snel kunnen oplossingen worden getest en ontwikkeld die daadwerkelijk relevant zijn en een positieve invloed hebben op degenen die worden beïnvloed door het probleem. 


Waarom Systeemdenken 

Systeemdenken is een benadering waarbij het hele ecosysteem van een probleem wordt geanalyseerd, in plaats van alleen de afzonderlijke componenten ervan. Het erkent de complexe onderlinge relaties tussen verschillende elementen en hoe veranderingen in het ene deel van het systeem invloed kunnen hebben op andere delen. Bij het aanpakken van Wicked Problems is het cruciaal om het grotere geheel te begrijpen en rekening te houden met de onderliggende dynamiek en oorzaken. Systeemdenken helpt bij het identificeren van verborgen verbanden en bij het voorkomen van onbedoelde neveneffecten van voorgestelde oplossingen.  

 


Breng het probleem in kaart  

Een belangrijke stap bij het omgaan met Wicked Problems is het grondig begrijpen en in kaart brengen van het probleem. Design Thinking en Systeemdenken moedigen aan tot het betrekken van stakeholders op alle niveaus. Het praten met degene die rechtstreeks worden beïnvloed en het betrekken van experts verkrijg je diepgaande inzichten in de complexiteit van het probleem en worden diverse perspectieven geïdentificeerd. 

 

Prototyping: Iteratieve oplossingsontwikkeling 

Diepere inzichten in en perspectieven op de complexiteit van een Wicked Problem levert nog niet direct een passende oplossingen. Hier komt prototyping om de hoek kijken. Prototyping is een manier om ideeën te testen en te verfijnen voordat ze volledig worden geïmplementeerd. Erg waardevol bij Wicked Problems, waar de oplossingen niet altijd voor de hand liggen. Door kleine schaalmodellen of simulaties van oplossingen te maken, kunnen potentiële valkuilen worden geïdentificeerd en kunnen aanpassingen worden gedaan.
 


Blijvende verandering  

Wicked Problems zijn dynamisch en kunnen  in de loop van de tijd veranderen. Het stimulerenvan een flexibele mentaliteit is erg belangrijk, net als het ontwikkelen van aanpasbare oplossingen die kunnen meebewegen met evoluerende omstandigheden. Hierbij speelt Systeemdenken een cruciale rol door het versterken van het aanpassingsvermogen van het systeem zelf. 

Er is echter geen one-size-fits all aanpak, elke situatie is uniek. Door een slimme combinatie van Design Thinking en Systeemdenken, kunnen we geleidelijk vooruitgang boeken in de richting van het aanpakken en beheersen van zelfs de meest uitdagende Wicked Problems. 

 

 
 

 

Samen stomen we je bedrijf of
overheid klaar voor de toekomst.
Ga aan de slag