Een participatieplatform voor en door de bewoners van Carnisse

Een participatie platform in Carnisse
Klant
Gemeente Rotterdam
Type
Overheid
Toegepaste Dienst
Participatie
Jaar
Team
Profielfoto Eva
Eva van Genuchten

Afgelopen jaar werkten we met bewoners van Carnisse aan het wijkplatform Wij (k) Carnisse. Het idee ontstond in een gesprek tussen burgemeester Aboutaleb, de toenmalige stadsmarinier Danielle en de chief digital officer van de gemeente Rotterdam. Kunnen we de wijk meer met elkaar in verbinding brengen en de betrokkenheid vergroten bij de eigen leefomgeving?

de uitdaging

Kunnen we de betrokkenheid van Carnissenaren bij de eigen wijk en leefomgeving vergroten door een participatieplatform? Maar hoe voer je het gesprek over iets abstracts als een participatieplatform?

Negen maanden spraken we met bewoners en initiatieven in de wijk: we sloten aan bij evenementen, een vergadering van de wijkraad, en we spraken ambtenaren die in de wijk werkzaam zijn. Maar wat is een participatieplatform nu eigenlijk? Niet iets dat je vast kan pakken, ofzo.

 

We ontdekten een enorme betrokkenheid bij de wijk van veel bewoners. We zagen trots voor de wijk en mensen die hun wijk graag wilden vergroenen, socialer maken of meer activiteiten voor ouderen wilden organiseren én ook voor jongeren. We ontdekten dat er veel culturele activiteiten plaatsvonden en beste plekken voor een koffie of een wijntje. Alleen wisten deze bewoners elkaar niet altijd te vinden…

de oplossing

Het werd tijd voor een positief verhaal in Carnisse.

Natuurlijk zijn er ook problemen in de wijk, maar we wilden de goede dingen in de wijk meer kracht en energie geven. Tijd voor een positief verhaal! We verbonden initiatieven en actieve bewoners met elkaar via een website waarop zij zelf activiteiten en nieuws met elkaar kunnen delen. We ontwierpen en testten de website en partner Ambasco wist ons ontwerp te vertalen naar een werkende website in het participatieplatform Open Stad. Ook ontwikkelden we een herkenbare identiteit voor de wijk: een logo, iconen, wandeltocht en informatieborden. En we lieten sjaals ontwerpen. Het ontwerp testten we regelmatig met bewoners in Carnisse.

het resultaat

Een wijkidentiteit voor Carnisse.

Op de grote Carnisse bollenplantdag in oktober 2022 was het dan zo ver… de lancering. Meer dan 60 vrijwilligers kwamen helpen om de hele wijk vol te planten met bloembollen. Daarna verzorgde buurtinitiatief KOCO een lekkere lunch en was er ruimte voor de presentatie. De sjaals werden uitgedeeld en men ging in polonaise door de ruimte op het echte Carnisse wijklied. Het resultaat was een platform voor en door buurtbewoners. Met zowel fysieke elementen voor mensen die minder digitaal vaardig zijn, als een digitale website. Een project om met heel veel enthousiasme en trots op terug te kijken!

 

Previous slide
Next slide
Eva-Mirre

Dankzij Make Day zijn we in Carnisse in staat geweest om al lerende te doen en al doende te leren. Middels hun ontwerpdenken, nieuwsgierigheid en creativiteit wisten ze om te gaan met onzekerheden, konden ze vanuit oprechtheid luisteren naar bewoners en wisten te vanuit daar de vertaalslag te maken naar concrete acties. Ook waren ze daarin bereid om verder te gaan dan oorspronkelijk beoogd. Trots om met jullie te hebben samengewerkt!

Profielfoto Eva

Stoom samen met Eva je organisatie klaar voor de toekomst 

Ga aan de slag