Omgaan met tegenslagen binnen innovatie, zo doen we dat!

fouten maken mag

🕗 Je springt vroeg uit bed, enthousiast om een belangrijke sessie te hosten. Met een glimlach en een kop dampende koffie in je hand, stap je de ruimte binnen... alleen om te ontdekken dat er geen stoel bezet is. Een lege zaal staart je aan. Paniek schiet door je heen. Je grijpt je telefoon en realiseert je: je bent op de verkeerde locatie! Aargh! 🤦‍♀️ 

🛠 Of stel je voor: na twee intense weken van coderen, schaven en finetunen, is je uitdagende prototype eindelijk klaar. Trots deel je high-fives uit aan je collega’s. Maar dan, komt er een bericht binnen. Een groot deel van de financiering is ingetrokken; de bedrijfsbrede implementatie gaat niet door. De moed zakt je in de schoenen 💔 

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: die momenten dat het even niet meezit. Of wanneer dingen anders uitpakken dan verwacht! 

Fouten maken en tegenslagen zijn ongemakkelijk, maar horen er onlosmakelijk bij— en zeker binnen het innovatieproces. Dus hoe ga je ermee om? En kunnen we stellen dat fouten maken eigenlijk onmisbaar is voor echte innovatie? 🤔 

In het Kort: Ja. 

Wil je innoveren en evolueren, dan zijn tegenslagen onvermijdelijk. Bij Make Day hanteren we de volgende strategieën en handvaten: 
 

  • Cultiveer een "Falen Mag" Cultuur
    We werken aan een cultuur waarin fouten worden gezien als kansen om te leren, niet als redenen voor kritiek. In ons wekelijkse projectoverleg delen we bijvoorbeeld onze 'Les van de Week'—een open discussie over wat er misging en wat we ervan hebben geleerd. Zo leren we om elkaars fouten te vieren.

     
  • Innovatie als Iteratief Proces
    Innovatie is niet lineair; het draait om het constant creëren, testen en verbeteren van concepten. Mislukkingen zijn een standaard onderdeel van een innovatietraject en bieden richting en nieuwe inzichten. Hier herinneren we onszelf regelmatig aan.

     
  • Contextgedreven Leiderschap
    We focussen op leidinggeven door context, niet door controle. In plaats van te dicteren hoe taken moeten worden uitgevoerd, staat het 'waarom' en het doel achter de taken centraal. Dit helpt 'Make Day'ers' zich te richten op het vinden van de juiste informatie en context in plaats van zich zorgen te maken over het voldoen aan verwachtingen. We noemen dit de 'Informed Captain'-aanpak.

     
  • Evalueer en Leer
    Na een misstap of tegenslag is het cruciaal om te evalueren: wat ging er fout, wat ging er goed en wat leren we hiervan? Evaluatie schiet er in de dagelijkse drukte vaak bij in, maar het is essentieel om geleerde lessen te delen. Daarom plannen we binnen de meeste projecten vaste evaluatiemomenten in.

     
  • Ruimte voor Experimenten
    We bieden de ruimte voor experimenten en moedigen dit actief aan. We stellen specifieke projecten of tijdsblokken vast waarbinnen vrij mag worden geëxperimenteerd. Dit biedt een afgebakende en veiligere ruimte voor het omgaan met tegenslagen. Zo hebben we op vrijdagmiddag altijd een uurtje sessie met open invulling, variërend van zakelijk tekenen tot experimenteren met AI-tools.

     
  • Leer van Externe Voorbeelden
    We kijken naar andere sectoren en bedrijven om te leren hoe zij omgaan met tegenslagen en deze omzetten in leermomenten. Externe perspectieven en best practices kunnen nieuwe inzichten bieden om onze aanpak te versterken, en het helpt te relativeren dat iedereen met uitdagingen te maken heeft.

 

Door deze strategieën toe te passen, bouwen we aan een cultuur van continue verbetering en groei en kunnen we tegenslagen beter opvangen. Maar laten we eerlijk zijn: ook wij staan aan het begin van deze reis. We zijn actief bezig met onderzoeken, leren en bijsturen. Hoewel we trots zijn op de stappen die we hebben gezet, realiseren we ons dat er nog genoeg werk aan de weg is! We blijven nieuwsgierig, open en klaar om te leren van zowel onze successen als onze misstappen.

Samen stomen we je bedrijf of
overheid klaar voor de toekomst.
Ga aan de slag